19 Νοε 2020

Μέχρι να γίνεις ο Βασιλιάς των ηλιθίων: ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική punk σκηνή

«Μέχρι να γίνεις ο Βασιλιάς των ηλιθίων» είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του 2013 που εξερευνά τη διαδρομή της ελληνικής πάνκ (punk) σκηνής και ιδεολογίας, από την εμφάνισή της, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις μέρες μας.  

Το ντοκιμαντέρ που είναι παραγωγή του Σέργιου Βαφειάδη, του Μιχάλη Νταλανίκα και της ομάδας Omega Commons, αποτελείται ουσιαστικά από κομμάτια συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών της ελληνικής πανκ σκηνής.

Σε αυτό εμφανίζονται μέλη των συγκροτημάτων Αντίδραση, Αδιέξοδο, Panx Romana, Stress, Deus Ex Machina, Ex Humans, Ναυτία, Ξεχασμένη Προφητεία κ.α.

Οι συνεντευξιαζόμενοι προσπαθούν να εξηγήσουν τη μουσική πανκ ως κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο. Εξηγούν πως και γιατί τους εκφράζει η συγκεκριμένη μουσική και πως εκτονώνονταν μέσω αυτής.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι εμπνευσμένος από μια φράση του  τραγουδιστή Σωτήρη Θεοχάρη (Αδιέξοδο και Σπυριδούλα) που δήλωσε ότι:

«… [πάνω στη σκηνή] το σταριλίκι που δεν ήθελες να υπάρχει, σου το δίνουνε χωρίς να το θέλεις. Και αυτός είναι ένας άλλος λόγος που διαλύσαμε την μπάντα. Δεν θέλαμε να γίνουμε οι βασιλιάδες των ηλιθίων»

Ολόκληρη η ταινία:



Δεν υπάρχουν σχόλια: