14 Φεβ 2019

Ο άσχημος (θεατρικό έργο του Marius von Mayenburg)

Ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Μάριους φον Μάγιενμπουργκ (Marius von Mayenburg, 1972- ) έχει γράψει αρκετά θεατρικά έργα.
Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα μόνο ένα, το Der Häßliche (Ο άσχημος) το 2008 και έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Ο Άσχημος ανέβηκε σαν θεατρική παράσταση και στην Ελλάδα, στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις, από τις 12/12/2018 μέχρι τις 21/4/2019.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που στηλιτεύει τη ματαιοδοξία και την προσπάθεια των σημερινών ανθρώπων να αλλάζουν την εμφάνισή τους για να γίνουν πιο όμορφοι. O ήρωας του έργου αποφασίζει να αλλάξει το πρόσωπό του επειδή είναι άσχημος. Ύστερα από την επέμβαση όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Στο τέλος όλη η ανθρωπότητα θα έχει το ίδιο πρόσωπο.

Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε σε σκηνοθεσία: Δημήτρη Λάλου με πρωταγωνιστές τους: Θανάση Δόβρη, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρη, Μιχάλη Βρεττό.
(Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος, Πρωτότυπη μουσική: Μίνως Μάτσας).

Ο Λέττε, ο ήρωάς μας είναι άσχημος. Ανείπωτα άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Ποτέ δεν είχε παρατηρήσει την ασχήμια του, μέχρι τη στιγμή που οι άλλοι του την επισήμαναν. Κάποια στιγμή αποφασίζει ν' αλλάξει το πρόσωπό του. Η συμπεριφορά των γύρω του διαφοροποιείται απρόσμενα μετά την εγχείρηση. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι άσχημος, αλλά ακαταμάχητα όμορφος. Τώρα όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Όλοι θέλουν να έχουν τη δική του ομορφιά.Στο τέλος, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα εγκιβωτιστεί στο ίδιο πρόσωπο...

Το τρέιλερ της θεατρικής παράστασης:

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Σέφλερ:
Κοιτάξτε, εγώ είμαι κάτι σαν γλύπτης που κοιτάζει μια πέτρα και διακρίνει το δυναμικό που κρύβεται στην πέτρα. Και ύστερα απελευθερώνει την ιδανική μορφή με τη σμίλη του. Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ με τα πρόσωπα. Αλλά στην περίπτωση σας -

Λέττε:
Στην περίπτωση μου;

Σέφλερ:
Στην περίπτωσή σας δεν διακρίνω κανένα δυναμικό. Δεν μπορώ να πω, καλά, τα μάγουλα είναι εντάξει, θα διορθώσω την αποτυχημένη μύτη, για να ταιριάζει με τα μάγουλα και να επαναφέρω την ισορροπία στο εκτροχιασμένο πρόσωπο. Ή η μύτη είναι υποφερτή, και χαράζω πάλι τα χείλη σύμφωνα μ' αυτήν και εξαφανίζω έτσι μια ανωμαλία. Όλα αυτά δεν γίνονται στην περίπτωση σας. Στην περίπτωσή σας θα 'πρεπε να χτίσω ολόκληρο το πρόσωπο από το μηδέν.

Mayenburg, Marius von. Ο άσχημος / Marius Von Mayenburg · μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. - 1η έκδ. - Αθήνα : Νεφέλη, 2008. - 140σ. · 20x12εκ. - (Παράσταση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: