28 Μαΐ 2017

Κόκκινος αμπελώνας: ο μοναδικός πίνακας που κατάφερε να πουλήσει ο Βίνσεντ βαν Γκογκ όσο βρισκόταν εν ζωή


Ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh) γεννήθηκε το 1853 και πέθανε το 1893.
Παρόλο που σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών, όσο ζούσε το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης.
Μπορεί σήμερα ο βαν Γκογκ να διδάσκεται σε όλες τις σχολές καλών τεχνών του κόσμου, τα έργα του να είναι ξακουστά και πανάκριβα αλλά ο ίδιος όσο ζούσε κατόρθωσε να πουλήσει μόνο έναν δικό του πίνακα.
Ο μοναδικός πίνακας του κατάφερε να πουλήσει ο βαν Γκογκ έχει τίτλο Κόκκινος Αμπελώνας (Red Vineyard at Arles ή The Vigne Rougeκαι προφανώς τον είχε εμπνευστεί από κάποιον αμπελώνα που είδε στην περιοχή Αρλ (Arles) στη Γαλλία.

Ο πίνακας εκτέθηκε μαζί με άλλα πέντε έργα του βαν Γκογκ σε έκθεση ζωγραφικής στις Βρυξέλλες το 1889. Τον αγόρασε μια Βελγίδα καλλιτέχνης και συλλέκτρια έργων τέχνης, η Anna Boch, για 400 βελγικά φράγκα.

Σήμερα ο πίνακας φυλάσσεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών Pushkin στη Μόσχα.
Τα υπόλοιπα έργα του  Βίνσεντ βαν Γκογκ (περισσότεροι από 900 πίνακες) έγιναν διάσημοι και πωλήθηκαν μετά τον θάνατό του.

Είναι γνωστό ότι ο καλλιτέχνης παρουσίασε ψυχιατρικά προβλήματα και κατέληξε σε ψυχιατρείο. Σε μια κρίση μάλιστα έκοψε και το αριστερό του αυτί.
Τον Ιούλιο του 1890, ο βαν Γκογκ εμφανίσε συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος στις 27 Ιουλίου ενώ πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα

Μετά το θάνατο του βαν Γκογκ, η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία, με αποκορύφωμα μεγάλες εκθέσεις έργων του που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι (1901), το Άμστερνταμ (1905), την Κολωνία (1912), τη Νέα Υόρκη (1913) και το Βερολίνο (1914).

Δεν υπάρχουν σχόλια: