28 Ιουλ 2016

Το Pulp του Τσαρλς Μπουκόφσκι

Το πρώτο εξώφυλλο
(Black Sparrow Press, 1994)
 
Το Pulp είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι (Charles Bukowski) - εκδόθηκε το 1994, την ίδια χρονιά που πέθανε ο συγγραφέας.  
Το βιβλίο διακωμωδεί την λεγόμενη Pulp λογοτεχνία (η οποία πήρε το όνομά της από τα φτηνά αστυνομικά περιοδικά [pulp magazines ή εν συντομία "the pulps"] που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ από το 1896 μέχρι τη δεκαετία του 50). 
Στο βιβλίο ο συγγραφέας σατιρίζει τα στερεότυπα και τις εμμονές που είχαν οι συγγραφείς του είδους.
Ήρωας της ιστορίας αυτή τη φορά δεν είναι ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του συγγραφέα Χένρι Τσινάσκι (Henry Chinaski) που συναντούμε στα άλλα του έργα, αλλά ο παρόμοιας ηθικής και χαρακτήρα, ιδιωτικός ντετέκτιβ, Νίκι Μπιλέιν (Nicky Belane). Και ο Μπιλέιν πάντως θυμίζει σε πολλά τον Μπουκόφσκι (είναι και αυτός όπως και ο συγγραφέας, γυναικάς, εξαιρετικά κυνικός, δεινός πότης, και απροσάρμοστος).
Ο ήρωας σε αυτή την ιστορία προσπαθεί να εντοπίσει τον Γάλλο συγγραφέα Σελίν (Louis-Ferdinand Céline, 1894-1961), παρόλο που αν ζούσε θα ήταν αιωνόβιος), μπλέκει σε μια αλλόκοτη ιστορία με εξωγήινους και κυνηγά ένα άφαντο κόκκινο σπουργίτι.

Σύμφωνα με πολλούς κριτικούς ο Μπουκόφσκι σε αυτό το μυθιστόρημα χρησιμοποιεί με την πέννα του βία, κυνικότητα, σαρκασμό και προσπαθεί να σοκάρει τον αναγνώστη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Συμπρωταγωνίστρια στην ιστορία είναι η πανέμορφη και μυστηριώδης Λαίδη Θάνατος (Lady Death) η οποία προσλαμβάνει τον Μπελίν αναθέτοντάς του να εντοπίσει τον Γάλλο συγγραφέα Σελίν (ο οποίος όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν νεκρός όταν γραφόταν το βιβλίο).  Πολλοί θεωρούν επίσης ότι με αυτό του το έργο ο συγγραφέας είναι σαν να αποδέχεται τον επερχόμενο θάνατό του και ότι ακριβώς η Λαίδη Θάνατος είναι μια αλληγορική αναφορά σε αυτόν (τον θάνατο).

Στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996 (εκδόσεις Απόπειρα, μετ. Γιώργος Μπλάνας) και ακολούθησε η έκδοση του Μεταίχμιου (2015, μετ. Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης).
Add caption

Από το οπισθόφυλλο του Μεταίχμιου:

:
Ο Νίκι Μπιλέιν είναι ένας αλκοολικός ιδιωτικός ντετέκτιβ με πολλά προβλήματα. Σαν να μην έφταναν οι γκόμενες, το ποτό, η έλλειψη ρευστού και το μανιασμένο του εγώ, οι υποθέσεις που αναλαμβάνει είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικές. Καλείται να εντοπίσει τον κλασικό γάλλο συγγραφέα Σελίν, ο οποίος κατά γενική ομολογία είναι νεκρός, καθώς και το Κόκκινο Σπουργίτι, το οποίο μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι.

Σουρεαλιστικό, ευρηματικό, πνευματώδες, μια ωδή στην αστυνομική λογοτεχνία, το Pulp είναι το τελευταίο μυθιστόρημα ενός από τους πλέον απολαυστικούς και επιδραστικούς καλτ συγγραφείς του 20ού αιώνα.

2 σχόλια:

Mιχαλης Πετρελης είπε...

Mπορει να πουλησαν τα ευρωπαικα παιχνιδια ο Σαββιδης, και ο Μελισσανιδης - εκφυλισμος συναισθηματικος - γαμοι εΤε o Kαμορα, κι ο Ολυμπιακος  en.uoa.gr καλλιον ενος Καμορα παρα νενιηλος Καμορα - Kyrie L.A. Son, Paschalis Kamorahttps://www.youtube.com/watch?v=tzkK3wUjuHw - Agoneopoulos vs Paschalis Kamora    

Mιχαλης Πετρελης είπε...

https://disqus.com/by/disqus_aFXj950YTz/ vs https://disqus.com/by/disqus_XJJeqxaCNo/ 1-0 en.uoa.gr  https://thepressproject.gr/i-nea-dolofoniki-epithesi-israil-ipa-kai-ti-simatodotei/ ειναι εμφανες,πως ... λεει ο Persona Non Grata - Αλλοι βαζουν κομμα, μετα το ρημα - τωρα, τι λαθος βρηκαν τ΄αλλου, Μπεν, στις εκδοσεις Αγρα, κυριε Μοντενι nytimes.com  agra.gr Eνδεης, κι ΕΡΑκενδιττος θα ησασταν στην Ελλαδα, κυριε Τζοις bbc.co.uk