26 Ιουν 2015

Σκουληκότρυπες, μαύρες τρύπες και χωροχρόνος ή Πώς να φτιάξετε μια χρονομηχανή


Σκουληκότρυπες, μαύρες τρύπες και χρονομηχανές / Τζιμ Αλ-Καλίλι. Αθήνα: Τραυλός, 2001. [Τίτλος πρωτοτύπου: Black holes, Wormholes and time machines].

Ο πυρηνικός φυσικός Τζιμ Αλ-Καλίλι [Jim Al-Khalili] προσπαθεί μέσα από μια εκλαϊκευμένη έκδοση να βοηθήσει τον απλό αναγνώστη να κατανοήσει δύσκολες έννοιες της φυσικής επιστήμης όπως: χώρος και τέταρτη διάσταση, σύμπαν, μαύρες τρύπες, χρόνος και ταξίδι στον χρόνο, σκουληκότρυπες, χρονομηχανές κ.α.

Το βιβλίο ενδιαφέρει τους μη ειδικούς οι οποίοι θέλουν να καταλάβουν πως λειτουργεί το σύμπαν, ο χωροχρόνος, να διαβάσουν για τα παράδοξα των ταξιδιών στο χρόνο και  να μάθουν πως θα μπορούσαν (θεωρητικά πάντα) να κατασκευάσουν μια χρονομηχανή.


Από το οπισθόφυλλο:
-Τι θα συμβεί αν το διαστημόπλοιό σας "πέσει" σε μια μαύρη τρύπα;
-Πού βρίσκονται οι σκουληκότρυπες και πού "τελειώνουν" τα όρια του Σύμπαντος;
-Πώς σχετίζεται το "χρώμα" της νύχτας με τη Μεγάλη Έκρηξη;
-Πώς είναι δυνατόν ορισμένα "αφθάδη", αλλά "γοητευτικά", κοσμικά σωματίδια να ταξιδεύουν στο χρόνο -μάλιστα να διασχίζουν την ατμόσφαιρά μας- αψηφώντας το "θάνατο";
-Μήπως θα επιθυμούσατε να βρεθείτε κι εσείς κάπου "εκεί έξω", όπου συνυπάρχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας;

O Άλμπερτ Αϊνστάιν άλλαξε ριζικά τη θεώρησή μας για το Σύμπαν με δύο εντυπωσιακές ιδέες. Η πρώτη: τίποτε δεν κινείται ταχύτερα από το φως -το έσχατο όριο ταχύτητας. Ο χώρος και ο χρόνος διαπλέκονται αιώνια, δημιουργώντας τη μορφή του χωροχρόνου. Η δεύτερη: ο χωροχρόνος (σαν τραμπολίνο) "ρυτιδώνετα" από το βάρος των αντικειμένων που ταξιδεύουν στο Σύμπαν και δέχεται απύθμενα "βαθουλώματα" δημιουργώντας τις μαύρες τρύπες. Όμως αυτή η συμπεριφορά του χωροχρόνου επιτρέπει κάτι που ούτε ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν είχε φανταστεί: το ταξίδι στο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: