3 Σεπ 2024

Παρουσίαση των "Αρουραίων" στην εφημερίδα "Αλήθεια" από τον συγγραφέα Κυριάκο Στυλιανού



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ «ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

του Κυριάκου Στυλιανού

« Αρουραίοι»- αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού
Ανδρέα Καπανδρέου
Εκδόσεις: Συμπαντικές διαδρομές
Ο συγγραφέας με την πολύ ενδιαφέρουσα μυθοπλαστική δομή του έργου του « Αρουραίοι», ανακαλεί στις μνήμες των αναγνωστών του την πολύ γνωστή σε όλους « Φάρμα των ζώων» του Άγγλου συγγραφέα George Orwel. Σημείο αναφοράς όμως του έργου του Καπανδρέου δεν ήταν οι παράμετροι οι οποίες συνιστούσαν και εξέθρεψαν την ύπαρξη του Σταλινικού καθεστώτος, αλλά τα θλιβερά συνεπακόλουθα που επέφερε η Τουρκική εισβολή σε συνάρτηση με τη διαιωνιζόμενη κατοχή ενός πολύ σημαντικού ποσοστού της Κυπριακής επικράτειας από τους Τούρκους εισβολείς. Ο συγγραφέας επιχείρησε και πέτυχε κατά τη γνώμη μου, την μεταφορά της ευρηματικής αλληγορίας του Όργουελ στη δική μας περίπτωση μέσω συγκεκριμένων και αναγνωρίσιμων πολιτικά «τόπων» της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.
Ο Ανδρέας Καπανδρέου γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία.
Σπούδασε «Βιβλιοθηκονομία», «Επιστήμες της Πληροφόρησης» και «Επιστήμες της Αγωγής (Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση)» σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο.
Έρχεται σε καθημερινή επαφή με βιβλία, αφού από το 1996 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου του ιδίου πανεπιστημίου [μέχρι τον Δεκ του 2023] και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ), ενώ στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).
Κυκλοφορούν 6 βιβλία του:
Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα (Επιφανίου, 2010)
Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες (Συμπαντικές Διαδρομές, 2012)
Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016)
Το τέλος της Χιονάτης: ποίηση (Συμπαντικές Διαδρομές, 2017)
Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα (Συμπαντικές Διαδρομές, 2019)
Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού (Συμπαντικές Διαδρομές, 2023)

Η γραφή του έχει ιδιαίτερες επιρροές από τη λογοτεχνία του φανταστικού. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 2010 διατηρεί το βιβλιολογικό ιστολόγιο @Ανδρέας Καπανδρέου (http://andreaskandreou.blogspot.com/) το οποίο ασχολείται με την λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό και την βιβλιοθηκονομία ενώ από τον Οκτώβριο του 2023 επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Λογοτεχνία στα Ερτζιανά) που μεταδίδεται από το ΡΙΚ και τον ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τελευταία επιχειρεί να γράψει στίχους για τραγούδια.

Αξίζει να διαβαστεί και να προσεχθεί το έργο « Αρουραίοι»- αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού, αφού οποίο πέραν από τη γλαφυρότητα και τη μεστότητα του λόγου που το χαρακτηρίζει, καταδεικνύει καταφανώς την έγνοια και την αγωνία του δημιουργού για το μέλλον της πατρίδας του.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ « ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΑΡΟΥΡΑΊΩΝ»:

Οι αρουραίοι, πάντως, που είχαν πλέον ενσωματωθεί για τα καλά στον πληθυσμό της φάρμας, άρχισαν να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική και την ιστορία της νέας τους πατρίδας […]
[...] Μετά από αυτό, οι αρουραίοι έριξαν όλο το βάρος στη μελέτη, όπως έλεγαν, της πολιτικής ιστορίας της φάρμας. Ήταν περίπου εκείνη την περίοδο που ξεκίνησαν να ακούγονται κάποιες θεωρίες περί καθαρότητας της ζωικής φυλής και να κυκλοφορούν ανυπόγραφα φυλλάδια μεταξύ των ζώων, που υποστήριζαν ότι πραγματικά ζώα είναι μόνο όσα έχουν τέσσερα πόδια.
Οι αρουραίοι προέβαλλαν μία από τις βασικότερες αρχές της Μεγάλης Επανάστασης κατά των ανθρώπων και η οποία έλεγε πως Ό,τι έχει δύο πόδια είναι εχθρός, ό,τι έχει τέσσερα, ή έχει φτερά, είναι φίλος, παραποιώντας την όμως σε Ό,τι έχει δύο πόδια είναι εχθρός, ό,τι έχει τέσσερα, ή έχει φτερά, είναι φίλος.
«Δύο πόδια», εξηγούσε ο Τζερόνιμο στις οργισμένες ομιλίες του, «έχει ο υπέρτατος εχθρός των ζώων ο άνθρωπος! Δύο μονάχα πόδια έχουν και τα πουλερικά! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Άρα, όλα τα πουλερικά, γενεαλογικώς και βιολογικώς είναι πιο κοντά στους ανθρώπους παρά σε εμάς τα ζώα», συμπλήρωνε το επιχείρημά του, το οποίο παρά τα άλματα λογικής που έκανε, έβρισκε θερμούς υποστηρικτές όχι μόνο ανάμεσα στους αρουραίους, αλλά και ανάμεσα στα υπόλοιπα ζώα που έσπευδαν να ακούσουν τον Τζερόνιμο σε κάθε του ομιλία. «Ακούς εκεί, όποιος έχει τέσσερα πόδια ή φτερά είναι φίλος! Και ερωτώ, αδέλφια μου ζώα», συνέχιζε τον προπαγανδιστικό του λόγο, «ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος σκέφτηκε να προσθέσει αυτό το διαζευκτικό “ή” και να προσθέσει τη λέξη «φτερά» αμέσως μετά από τα τέσσερα πόδια; Τι κοινό μπορεί να έχουν, αλήθεια, τα πόδια με τα φτερά; Σίγουρα ο προπαγανδιστικός δάκτυλος των πτηνών επέβαλε αυτή τη διαστρέβλωση, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και η οποία σίγουρα εξευρέθηκε στην προσπάθεια των πτηνών να εξισωθούν με τα ζώα της φάρμας, δηλαδή εμάς! Ας διορθώσουμε λοιπόν αυτό το τραγικό λάθος», κραύγαζε: Ό,τι έχει δύο πόδια είναι εχθρός, ό,τι έχει τέσσερα είναι φίλος! Τέλος!»
«Ό,τι έχει δύο πόδια είναι εχθρός, ό,τι έχει τέσσερα είναι φίλος!» επαναλάμβανε το πλήθος των ζώων που τον άκουγε.
«Πόσα πόδια έχουν τα ζώα;» ρωτούσε ο Τζερόνιμο το πλήθος.
«Τέσσερα!» απαντούσε το πλήθος που παραληρούσε από κάτω.
«Πόσα πόδια έχουν οι καταραμένοι οι άνθρωποι;» συνέχιζε τις ερωτήσεις ο ηγέτης των αρουραίων.
«Μόνο δύο!»
«Πόσα πόδια έχουν τα πουλερικά;»
«Μόνο δύο!»
«Ποια ζώα είναι φίλοι και αδερφοί;»
«Όσα έχουν τέσσερα πόδια», συνέχιζε την παράλογη συλλογιστική το πλήθος.
«Άρα, πόσα πόδια έχουν οι εχθροί των ζώων;»
«Δύο!» ούρλιαζε το πλήθος με φανατισμό.
«Και κάτι ακόμα που επιβεβαιώνει όλα όσα με επιστημονικό λόγο σάς έχω αναπτύξει πιο πάνω», συνέχιζε ο Τζερόνιμο. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πουλερικά έχουν φτερά και γεννάνε αυγά. Πόσοι από εσάς, αγαπητά μου ζώα έχετε φτερά και γεννάτε αυγά;»
Αντί απάντησης τα ζώα κοιτιόντουσαν μεταξύ τους νιώθοντας μεγάλη περηφάνια που δεν είχαν φτερά και δεν γεννούσαν αυγά, που ξεχώριζαν από τα πουλερικά και που ανήκαν στην ανώτερη φυλή των τετράποδων.


εφημερίδα Αλήθεια, 30/05/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: