18 Ιουν 2024

Χαιρετισμός του Λεωνίδα Γαλάζη στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ανδρέα Καπανδρέου Αρουραίοι

 


Χαιρετισμός του προέδρου του Ο.Λ.Κ. δρα Λεωνίδα Γαλάζη

στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ανδρέα Καπανδρέου Αρουραίοι

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, στις 18:30

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, Αρχ. Κυπριανού 34

 

Έντιμε κ. δήμαρχε Στροβόλου,

κ. Πρόεδρε του Δ.Σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου,

Αγαπητέ Ανδρέα,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του ιδρυτικού μέλους του Ομίλου μας Ανδρέα Καπανδρέου «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού».


Ο Α. Καπανδρέου είναι αφοσιωμένος εξ ολοκλήρου στον κόσμο του βιβλίου, όχι μόνο ως λογοτέχνης αλλά και ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, επιμελείται και παρουσιάζει μαζί με τη Μαρία Κούβαρου την εκπομπή Λογοτεχνία στα Ερτζιανά, στην οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί πολλοί λογοτέχνες μας.


Η νουβέλα Αρουραίοι, που παρουσιάζεται απόψε, είναι το έκτο βιβλίο του Α. Καπανδρέου, που ξεκίνησε τη συγγραφική του διαδρομή στους τομείς της πεζογραφίας και της ποίησης το 2010. Τα περισσότερα πεζογραφήματά του εντάσσονται στη λογοτεχνία του φανταστικού. Σε συνέντευξή του ο μεταφραστής έργων της φανταστικής λογοτεχνίας Μιχάλης Μακρόπουλος, απάντησε ως εξής στην ερώτηση: «Πώς αντιλαμβάνεσαι τον όρο “λογοτεχνία του φανταστικού”»: «Προφανώς με τον όρο εννοείς την επιστημονική φαντασία (ΕΦ), τον τρόμο, το fantasy και όλα τα υπόλοιπα είδη και υποείδη της φανταστικής λογοτεχνίας. Ο ορισμός είναι μάλλον αρκετά δύσκολος· φανταστική λογοτεχνία είναι η μη ρεαλιστική λογοτεχνία σε πρώτο επίπεδο. Μια λογοτεχνία που πιθανόν εκτυλίσσεται αλλού ή που το φανταστικό στοιχείο εμφανίζεται σε αυτή σε κάποιο σημείο· μια λογοτεχνία που δεν είναι καθόλα ρεαλιστική. Ο ορισμός είναι πάρα πολύ ευρύς, αλλά και η λογοτεχνία του φανταστικού είναι πάρα πολύ ευρεία· είναι δύσκολο να την περικλείσεις σε έναν ορισμό».


Στοιχεία της λογοτεχνίας του φανταστικού εντοπίζονται και στη νουβέλα Αρουραίοι, με τον εύστοχο υπότιτλο «αλληγορία πολιτικού προβληματισμού». Στο βιβλίο αυτό ο Α. Καπανδρέου «συνομιλεί» δημιουργικά με τη Φάρμα των ζώων του Τζ. Όργουελ προβαίνοντας σε ευδιάκριτους συσχετισμούς με τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και ειδικότερα με τη συνεχιζόμενη για πέντε δεκαετίες ημικατοχή της Κύπρου. Έχοντας διαβάσει πρόσφατα το βιβλίο, εκτίμησα την επιδεξιότητα του συγγραφέα στην πρόκληση και στη διατήρηση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος μέχρι και την τελευταία σελίδα. Πρόκειται για ένα αφήγημα που ταυτόχρονα τέρπει και προβληματίζει.


Περισσότερα για το βιβλίο θα ακούσουμε από τον καθηγητή Παντελή Βουτουρή και από την εκπαιδευτικό Ελένη Σιούφτα, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Τις ευχαριστίες μας απευθύνουμε επίσης στον Κύκλο Φιλαναγνωσίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση.


Σας ευχαριστώ.


Λεωνίδας Γαλάζης,

πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής




Δεν υπάρχουν σχόλια: