10 Μαΐ 2023

Ο Κύπριος ήρωας στην «Αληθινή ιστορία» του Λουκιανού

Εικαστική απεικόνιση του Λουκιανού από ένα χαρακτικό
του 17ου αιώνα του Γουίλιαμ Φέιθορν


Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125 - 180 μ.Χ.) ήταν ρήτορας και σατιρικός συγγραφέας, Σύριος στην καταγωγή που έγραφε στην ελληνική γλώσσα. 

Το έργο του Ἀληθὴς ἱστορία ή Ἀληθῆ διηγήματα θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο γνωστό λογοτεχνικό κείμενο επιστημονικής φαντασίας. 
Πρόκειται για παρωδία των ταξιδιωτικών μυθιστορημάτων όπου ο πρωταγωνιστής ταξιδεύει με το καράβι του πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (στενά του Γιβραλτάρ), στον ανεξερεύνητο μέχρι τότε Ατλαντικό Ωκεανό. 
Εκεί συμβαίνουν διάφορα φανταστικά γεγονότα και ένας πολύ δυνατός άνεμος σηκώνει καράβι και το μεταφέρει στη Σελήνη όπου ζουν διάφορα αλλόκοτα όντα. Το πλήρωμα του καραβιού εμπλέκεται σε διαγαλαξιακές μάχες (οι οποίες θυμίζουν
Star War) με τους κατοίκους του Ήλιου. 
Τελικά το πλήρωμα των γήινων μαζί με το καράβι τους, επιστρέφουν πίσω στη Γη όπου, όμως τους καταπίνει ένα τεράστιο θαλάσσιο κήτος. Μέσα στην κοιλιά του κήτους ξεκινούν νέες περιπέτειες αφού εκεί μέσα συναντούν έναν άλλο κόσμο. 

Γνωρίζουν έναν Κύπριο ναυτικό με το όνομα Σκίνθαρος, τον οποίο επίσης κατάπιε το κήτος μαζί με το καράβι του.

 

Η συνάντηση με τον γέρο ναυαγό Σκίνθαρο – Οι περιπέτειες του γέρου: 

«Ο γέρος σάστισε και πήρε και ο ίδιος με σειρά να διηγείται τα δικά του. «Ξένοι μου», είπε στην καταγωγή είμαι Κύπριος. Ξεκίνησα από την πατρίδα για εμπόριο με έναν υπηρέτη που βλέπετε κα με άλλους δούλους πλέαμε για την Ιταλία πάνω σε ένα μεγάλο καράβι, ίσως το είδατε στο στόμα του κήτους. Ίσαμε τη Σικελία το ταξίδι μας πήγε καλά. Από εκεί όμως μας άρπαξε ένας δυνατός αέρας και ύστερα από τρεις μέρες μας έφερε στον Ωκεανό, όπου μας βρήκε το κήτος και μας κατάπιε, πλοίο και πλήρωμα μαζί….» 





Δεν υπάρχουν σχόλια: