9 Ιαν 2023

Αλέξανδρος και Σελήνη: τα παιδιά του Ήλιου. Μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας του Λεωνίδα-Βασίλειου Μανιάτη

 


Μανιάτης, Λεωνίδας-Βασίλειος. Αλέξανδρος και Σελήνη, Πράξη Α΄, Τα παιδιά του Ήλιου. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2020.

Στο βιβλίο με τίτλο «Αλέξανδρος και Σελήνη: τα παιδιά του Ήλιου» ο αρχαιολόγος – συγγραφέας Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης μας παρουσιάζει μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας.

 Η υπόθεση του βιβλίου μας μεταφέρει στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια του 20 π.Χ. Οι αρχαίοι πολιτισμοί, όμως, δεν είναι ακριβώς όπως τους διδαχτήκαμε στην ιστορία.  Το Πτολεμαϊκό βασίλειο με ηγέτιδα την Κλεοπάτρα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τεχνολογίες και εφευρέσεις οι οποίες υπήρξαν στην πραγματικότητα  αλλά δεν αξιοποιήθηκαν με τον τρόπο που μας παρουσιάζει αυτή η εκδοχή της ιστορίας. Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι η αιολόσφαιρα, επίσης γνωστή ως μηχανή του Ήρωνα (μια ατμομηχανή η οποία περιστρέφεται όταν η κεντρική παροχή νερού θερμαίνεται). Με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας, τα γνωστά ιστορικά πρόσωπα όπως η Κλεοπάτρα, ο Μάρκος Αντώνιος, η Σελήνη και ο αδερφός της Αλέξανδρος, συνυπάρχουν με ιπτάμενα πλοία που κινούνται με ατμούς και άλλα υπερσύγχρονα όπλα.

Πραγματικά και φανταστικά γεγονότα περιπλέκονται με ιστορίες δράσεις, πολέμους και έρωτες τοποθετώντας το βιβλίο στις κατηγορίες του ιστορικού μυθιστορήματος της επιστημονικής φαντασίας και του streampunk.

Την σημασία που της αξίζει έχει στο μυθιστόρημα και η σπουδαία Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδριας.

Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο συγγραφέας από τον τίτλο του βιβλίου, πρόκειται για την πρώτη πράξη του έργου ενώ αναμένεται και συνέχεια!

Με παραπομπές σε ειδική ιστοσελίδα που φτιάχτηκε για αυτό τον σκοπό, ο συγγραφέας δίνει πολλές επιπρόσθετες πληροφορίες για την ιστορία του, διαχωρίζοντας για τον αναγνώστη τα πραγματικά από τα φανταστικά γεγονότα.

 

Από το οπισθόφυλλο

Εναλλακτικό 20 π.Χ., Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Μετά τον θάνατο του Ιουλίου Καίσαρα και την ήττα της Ρώμης από ένα πανίσχυρο Πτολεμαϊκό Βασίλειο, ικανό να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της αιολόσφαιρας του Ήρωνα και άλλων αρχαίων εφευρέσεων, η βασίλισσα του γνωστού κόσμου, Κλεοπάτρα η Ζ΄, μοιάζει παντοδύναμη. Μία μυστική συνωμοσία όμως υφαίνεται εναντίον της. Οι συνωμότες γνωρίζουν το πιο ευαίσθητο σημείο της και θα να τη χτυπήσουν αλύπητα, αποζητώντας πλούτη, εκδίκηση και εξουσία. Οι άνθρωποί τους βρίσκονται παντού, ενώ κρατούν αιχμάλωτο τον παλιό σύντροφο της Κλεοπάτρας, Μάρκο Αντώνιο και προσπαθούν να του αποσπάσουν τα μεγαλύτερα μυστικά της Αιγύπτου. Μέσα στην κλιμακούμενη δύνη των γεγονότων, τα δίδυμα παιδιά της Κλεοπάτρας, ο Αλέξανδρος και η Σελήνη, θα γίνουν καταλύτες σημαντικών εξελίξεων. Με την πριγκίπισσα Σελήνη να εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η Κλεοπάτρα αναγκάζεται να παλέψει με στασιαστές και προδότες, ακροβατώντας μεταξύ της αίσθησης της ευθύνης και της αγάπης της για τα παιδιά της, ενώ ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, παρακούοντάς την, αποφασίζει να αντιμετωπίσει ο ίδιος τους συνωμότες, με τη συνδρομή του φίλου του, Φιλίππου και του δασκάλου του, Στράβωνα. Παράλληλα, η πριγκίπισσα Σελήνη, κρυμμένη πίσω από ένα πέπλο αναληθών ιστοριών, γνωρίζει έναν μεγάλο έρωτα, που όμως φαίνεται εξ αρχής καταδικασμένος. Και σύντομα, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στον άνδρα της καρδιάς της και στην αγάπη της για την οικογένεια και την πατρίδα της. Και ενώ η προέλαση των Παρθών στην Μεσοποταμία συνεχίζεται, μία ακόμα άγνωστη, ενδεχομένως επικίνδυνη δύναμη, αρχίζει να παρεμβαίνει στο έργο του πρίγκιπα Αλέξανδρου, οδηγώντας τον στο να ανακαλύψει τον πραγματικό του πατέρα και προειδοποιώντας τον, για μία νέα απειλή που πλησιάζει, χωρίς όμως να διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.


Βιογραφικό συγγραφέα 

Ο Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης γεννήθηκε το 1994. Αφού αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, έγινε δεκτός ως φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τον Απρίλιο του 2014, έγινε δεκτή η αίτησή μετεγγραφής του στο αντίστοιχο Τμήμα του ΕΚΠΑ. Εκεί, πήρε το Πτυχίο του, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, ενώ το 2017, συμμετείχε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Πλάσι Μαραθώνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Γράφει ακόμα ποίηση και πεζογραφία. Έργα του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικές ανθολογίες. Το 2019 δημοσίευσε ελεύθερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς ένα corpus σαράντα εκπαιδευτικών παιχνιδιών, συνδεδεμένων με το μάθημα της Ιστορίας Β΄ Γυμνασίου, τα οποία φιλοξενούνται στο ιστολόγιο «Εμπέδωση & Ψυχαγωγία» (https://empedosi-psychagogia.blogspot.com/).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: