31 Ιαν 2016

Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα (χαρακτικό του Γκόγια)

Museo del Prado - Goya - Caprichos - No. 43 - El sueño de la razon produce monstruos.jpg
 El sueño de la razón produce monstruos, Francisco Goya

Το έργο "Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα" - "The Sleep of Reason Produces Monsters" (τίτλος πρωτοτύπου στα ισπανικά: El sueño de la razón produce monstruos) είναι ένα χαρακτικό του Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη Φρανσίσκο Γκόγια (Francisco Goya, 1746-1828).Χρονολογείται περίπου στα έτη 1797-1799 και είναι μέρος της σειράς “Los Caprichos” (Τα Καπρίτσια) και έχει την αρίθμηση 43 από τα 80.
Το σκίτσο απεικονίζει τον ίδιο τον καλλιτέχνη να κοιμάται ακουμπημένος σε ένα τραπέζι ενώ πίσω του αμέτρητες νυχτερίδες και κουκουβάγιες ετοιμάζονται να του επιτεθούν.

25 Ιαν 2016

Ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ο γιος της Μάγισσας" σε κλήρωση στο Bookia.gr

Πατήστε εδώ για να συμμετέχετε στην κλήρωση: http://www.bookia.gr/index.php?action=gives&giveid=758
(ισχύει μέχρι 31/01/2016)

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ...

20 Ιαν 2016

Δύο δείπνα [διήγημα]


Η ιστορία μας περιγράφει δύο παράξενα δείπνα και το ρόλο που διαδραματίζει σε αυτά ένας βρικόλακας.

Το διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες / Ανδρέας Καπανδρέου. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012.

15 Ιαν 2016

"Όψεις του Φανταστικού" 2015, Αθήνα


 Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Οι «Όψεις του Φανταστικού».
Oι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
«Όψεις του Φανταστικού» ονομάζονται μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το 2011 και από τότε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με κύριο στόχο την προώθηση της Ελληνικής Λογοτεχνίας του Φανταστικού.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές πραγματοποιούνται στις κυριότερες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου (το 2012 οι «Όψεις του Φανταστικού» συμπεριέλαβαν για πρώτη φορά και τη Λευκωσία στο πρόγραμμά τους). Σε αυτές γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις αποσπασμάτων, συζητήσεις, εκθέσεις μοντελισμού, βραβεύσεις, προβολές ταινιών κ.α.

12 Ιαν 2016

Χαϊκού από τον Άθω Χατζηματθαίου

Το χαϊκού είναι μια φόρμα ποίησης που ξεκίνησε από την Ιαπωνία αλλά διαδώθηκε και έγινε δημοφιλής σε όλο τον κόσμο λόγο της αμεσότητας και της συντομίας της. Στο χαϊκού ο ποιητής καλείται να δώσει το μήνυμά του μέσα σε 17 συλλαβές.
Οι κανόνες του χαϊκού είναι οι ακόλουθοι:
Το ποίημα πρέπει να είναι ακριβώς 17 συλλαβές οι οποίες πρέπει να είναι διακανονισμένες σε 3 γραμμές με 5, 7 και 5 συλλαβές αντίστοιχα.

Το χαϊκού στα γιαπωνέζικα σημαίνει «αστείος στίχος».

Χαϊκού γράφτηκαν και στα ελληνικά  με τον Γιώργο Σεφέρη να θεωρείταο ο εισηγητής τους στην Ελλάδα ("Δεκαέξι χαϊκού", Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937)).

9 Ιαν 2016

«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση», του Αιμίλιου Σολωμού [η παρουσίαση που έγινε στο Rivergate]

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Το βιβλίο «Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση».
Ο συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού.
Οι εκδόσεις Ψυχογιός.
Οι εκδόσεις Ψυχογιός, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και το Βιβλιοπωλείο Rivergate στη Λευκωσία, παρουσίασαν το βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση».
Το βιβλίο παρουσίασε ο Λογγίνος Παναγή, σκηνοθέτης-ποιητής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Γιώργος Μολέσκης, ποιητής. Αποσπάσματα διάβασε η Όλγα Πιερίδου, ραδιοφωνική παραγωγός.
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση, Αιμίλιος Σολωμού, εκδόσεις Ψυχογιός
Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε για το βιβλίο κατά την έναρξη τής εκδήλωσης:
«Το βιβλίο με ταλαιπώρησε πολύ. Από τη σύλληψη της ιδέας πίσω στο 2011, ίσως το 2010. Ήμουν τρομερά οργισμένος με όσα συνέβαιναν. Σχεδόν μίσησα τους πολιτικούς στην Ελλάδα και τους τροϊκανούς που ταπείνωναν συνεχώς τη χώρα. Γι’ αυτό ήθελα να περάσει ένα διάστημα, να μη γράφω υπό την επήρεια του συναισθηματισμού μου. Έτσι μελετούσα και κρατούσα σημειώσεις. 
Ήθελα να αναδείξω τα κοινά σημεία των δύο ιστοριών του σήμερα και του τότε (1870, Η Σφαγή στο Δήλεσι), τις παθογένειες του ελληνικού κράτους που εξακολουθούν να ισχύουν, αυτές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Τίποτε δε φαίνεται ν’ αλλάζει. Ούτε και τα ονόματα πολλές φορές.

3 Ιαν 2016

Ο θρυλικός κόσμος του Star Wars και η αρίθμηση των ταινιών του

Τα Star Wars (στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί ως “Ο Πόλεμος των Άστρων”) είναι μια επική σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας (πιο συγκεκριμένα Space Opera) που δημιουργήθηκαν από τον Αμερικανό σκηνοθέτη George Lucas.
Η πρώτη ταινία δημιουργήθηκε το 1977  και είχε τον τίτλο “A New Hope” (Μια Νέα Ελπίδα). Το 1980 ακολούθησε η συνέχεια της ιστορίας με μια ταινία που είχε τον τίτλο “The Empire Strikes Back” (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται) και το 1983, η ιστορία συνεχίστηκε με την ταινία “The Return of Jedi” (Η Επιστροφή των Τζεντάι).
Το 1999 δημιουργήθηκε η ταινία “The Phantom Menace” (Η Αόρατη Απειλή) με βάση την οποία άλλαξε ολόκληρη η αρίθμηση των ταινιών Star Wars. Ο λόγος ήταν ότι η συγκεκριμένη ταινία, παρόλο που είναι η τέταρτη στη σειρά δημιουργίας, είναι η πρώτη χρονολογικά στην όλη ιστορία αφού περιγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν 32 χρόνια πριν την υπόθεση του “A New Hope”. Έτσι, η ταινία “The Phantom Menance” πήρε (εκ των υστέρων) τον αριθμό I.