12 Μαΐ 2012

Το αρχείο του άγνωστου Βρετανού Στρατιωτικού ψηφιοποιήθηκε!


Το Ιούνιο του 2009 λάβαμε ταχυδρομικώς στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ένα πακέτο. 

Ήταν ένα δέμα από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο. Αποστολέας του πακέτου φαινόταν να είναι κάποια, άγνωστη σε εμάς, με το όνομα 
Hillary Coral.
Ανοίγοντας το πακέτο μείναμε άναυδοι αφού σε αυτό βρήκαμε ένα πανό από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων, προκηρύξεων και φυλλαδίων της εποχής 1955-1959!

Με την βοήθεια του Διαδικτύου καταφέραμε να εντοπίσουμε την δωρήτρια η οποία όπως μας ανάφερε, βρήκε το υλικό κάνοντας εκκαθάριση ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσε κάποιος γέρος ο οποίος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.



Κάνοντας έρευνα στο Διαδίκτυο, όπως μας ανάφερε η αποστολέας, είδε ότι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και έτσι αποφάσισε να μας στείλει τα ευρήματά της (μεγάλη υπόθεση το Διαδίκτυο, τελικά, και ακόμα μεγαλύτερη η αρχειακή συνείδηση...)
Έτσι, από το πουθενά ήρθε και μας βρήκε ένας μικρός ιστορικός θησαυρός!

 
Το άρθρο το οποίο γράφτηκε στο ιστολόγιο της Βιβλιοθήκης  με τίτλο «Βιβλιοθήκη έχεις πακέτο» και με το οποίο γνωστοποιούσαμε το θέμα, έκανε αίσθηση και δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε Ελλάδα και Κύπρο. Κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου μάλιστα που διδάσκει Βιβλιοθηκονομία ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το γεγονός ώστε να το συμπεριλάβει στο μάθημά του.

Είμαι την ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το υλικό έχει επιτέλους ψηφιοποιηθεί και έχει ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου "ΛΥΚΗΘΟΣ" κάτω από την ενότητα «Αρχείο Βρετανού Στρατιωτικού».



Είναι προσβάσιμο στο κοινό από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου: http://lekythos.library.ucy.ac.cy/handle/10797/181

Δεν υπάρχουν σχόλια: