29 Φεβ 2024

Μουσικοποιητική Βραδιά - παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Αυγής Χρώματα» του Γιώργου Αρέστη



Πρόσκληση

Ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου (ΕΠΟΚ)

σας προσκαλεί σε Μουσικοποιητική Βραδιά, στο πλαίσιο της οποίας

θα παρουσιαστεί η νέα ποιητική συλλογή «Αυγής Χρώματα»

του Γιώργου Αρέστη.

Η εκδήλωση, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κ.Δ.,

θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παγκυπρίου Γυμνασίου

την Τετάρτη, 6η Μαρτίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ.

26 Φεβ 2024

Παρουσίαση του νέου τόμου του περιοδικού του ΕΠΟΚ «Φιλολογική Κύπρος, 2023» και του βιβλίου «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού» του Ανδρέα Καπανδρέου



Ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου (ΕΠΟΚ) σας προσκαλεί σε εκδήλωση παρουσίασης:

1.      του νέου τόμου του περιοδικού του ΕΠΟΚ «Φιλολογική Κύπρος, 2023»  και

2.      του νέου βιβλίου του μέλους του Δ.Σ. του ΕΠΟΚ, Ανδρέα Καπανδρέου με τίτλο «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού»

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 στις 6.30 μ.μ.. στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου (Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 34, Στρόβολος)

25 Φεβ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #20 Κωνσταντία Σωτηρίου / Το όνομα του ρόδου (Umberto Eco)

   Λογοτεχνία στα Ερτζιανά: ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό.

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τη συγγραφέα Κωνσταντία Σωτηρίου και σχολιάζουν το βιβλίο "Το όνομα του Ρόδου" του Umberto Eco.

22 Φεβ 2024

Εκδήλωση "Ήθος, πάθος, λόγος: ένας χρόνος χωρίς τον Φίλιππο Τσιμπόγλου"

 


20 Φεβ 2024

Το "υπόρρητον" των Αρουραίων (σχόλιο του Βαρνάβα Λοϊζίδη)


Το "υπόρρητον" των Αρουραίων

Ο Ανδρέας Καπανδρέου με το βιβλίο του Αρουραίοι, αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού, 1η έκδοση, Οκτώβριος 2023, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, Αθήνα 2023, πρωτοπορεί στην λογοτεχνία της Κύπρου. 
Επιτυγχάνει να προβληματίζει τον αναγνώστη με την τέχνη του "υπορρήτου", του συνεχώς υπαινισσομένου και εξυπακουομένου. Το συστήνω σε όλους τους πολίτες.  
Ευχαριστώ τον συγγραφέα για την ευγενή προσφορά του.


Βαρνάβας Λοϊζίδης

(Φιλόλογος - Συγγραφέας)





18 Φεβ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #19 Κυριάκος Δημητρίου / Περί τυφλότητος (José Saramago)

  Λογοτεχνία στα Ερτζιανά: ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό.

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τoν ακαδημαϊκό και συγγραφέα Κυριάκο Δημητρίου και σχολιάζουν το βιβλίο "Περί τυφλότητος" του Jose Saramago.

15 Φεβ 2024

Τιμητική εκδήλωση εις μνήμην του Φίλιππου Τσιμπόγλου



Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Βιβλιοθήκη, σας προσκαλούν σε τιμητική εκδήλωση και τελετή ονοματοδοσίας αίθουσας εις μνήμηv του Φίλιππου Τσιμπόγλου, τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1999 μέχρι το 2014.

12 Φεβ 2024

Βραδιά Ποίησης: Στίχοι Αγάπης και Μίσους: Έρως και Εχθρότητα - Μια Ποιητική Ανάγνωση / Verses of Love and Hate: Eros and Enmity - A Poetry Reading


Στίχοι Αγάπης και Μίσους: 
Έρως και Εχθρότητα - Μια Ποιητική Ανάγνωση

Ημερομηνία: 14 Φεβρουαρίου,  Ώρα: 19:30-

Τοποθεσία: Backstage Gastrobar, Λευκωσία, οδός Διαγόρου 10

Οι εκδόσεις KENO και το Backstage Gastrobar περήφανα παρουσιάζουν μια μαγευτική βραδιά ποιητικών αναγνώσεων, όπου γιορτάζονται όλα τα διαφορετικά χρώματα της αγάπης.

Καλούμε όλους τους ποιητές, αφηγητές και λάτρεις του στίχου! Είτε σας ελκύει η λάμψη του φωτός της αγάπης είτε σας ιντριγκάρουν τα σκιερά βάθη του μίσους, σας προσκαλούμε να μοιραστείτε τις δημιουργικές εκφράσεις σας. Οι ποιητές όλων των γλωσσών, πολιτισμών και πειθών είναι θερμά ευπρόσδεκτοι για να πλέξουν τις ιστορίες τους για τη στοργή, τον πόνο, το πάθος και τη λαχτάρα.

Αφήστε τα λόγια σας να πυροδοτήσουν συζητήσεις και συναισθήματα, να ζωγραφίσουν τον καμβά των μυριάδων συναισθημάτων της αγάπης - και του μίσους.

9 Φεβ 2024

Αυτοί που έχουν στα χέρια τους τις τύχες των βιβλιοθηκών (του Φίλιππου Τσιμπόγλου)

 


Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που σχετίζονται με την επιβίωση των βιβλιοθηκών: οι έχοντες λόγο για την επιβίωση των βιβλιοθηκών και οι έχοντες εξουσία στην επιβίωση των βιβλιοθηκών. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές αυτές οι ιδιότητες δεν συνυπάρχουν. Οι έχοντες λόγο πρέπει να “πείσουν” τους έχοντες εξουσία καταδεικνύοντας ότι οι βιβλιοθήκες καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Πρώτα όμως, πρέπει να πειστούν οι ίδιοι οι έχοντες λόγο ότι έχουν λόγο ύπαρξης. Για να πειστούν και να “πείσουν” οι έχοντες λόγο πρέπει να διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία:

όραμα με γνώση και εμπειρίες, ενθουσιασμό, σεβασμό, αγάπη προς το αντικείμενο και προς τους ανθρώπους τόσο τους συνεργάτες όσο και τους χρήστες, και έμπνευση και εσωτερική διάθεση για δημιουργία και προσφορά.

 

(Φίλιππος Τσιμπόγλου, 

στο 1ο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών, Λευκωσία, 2 Νοε. 2001)

6 Φεβ 2024

Η εκπληκτική ομιλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη για το τραγούδι τις τέχνες και τον πολιτισμό

[Ομιλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τη γιορτή των Γραμμάτων]


Είναι πραγματική χαρά και τιμή το να σε προσκαλεί ένας οργανισμός που τον θεωρείς πολύτιμο και τον αγαπάς.

Μεγάλωσα σε μια Κύπρο χωρίς πανεπιστήμιο, οπότε γνωρίζω πολύ καλά την αξία και τη σημασία που έχει για τον τόπο και για τους ανθρώπους του.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου άλλαξε όλη την κυπριακή κοινωνία, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Κύπρο.

4 Φεβ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #18 Ερατώ Ιωάννου / Εκατό χρόνια μοναξιά (Gabriel García Márquez)

 Λογοτεχνία στα Ερτζιανά: ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό.



Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τη συγγραφέα Ερατώ Ιωάννου και σχολιάζουν το βιβλίο "Εκατό χρόνια μοναξιά" του Gabriel García Márquez.

1 Φεβ 2024

«Η Αφροδίτη με Γούνα» η νουβέλα του Leopold von Sacher-Masoch που καθιέρωσε τον όρο "μαζοχισμός" και το θεατρικό του David Ives

 


«Η Αφροδίτη με Γούνα» ονομάζεται η νουβέλα που γράφτηκε το 1870 από τον Αυστριακό συγγραφέα Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ (Leopold von Sacher-Masoch) και συμπεριλαμβανόταν στο έργο του "Κληρονομιά του Κάιν". Ένα έργο το οποίο τελικά έμεινε ημιτελές αφού γράφτηκαν μόνο οι 2 από τις 6 ιστορίες. Εκεί μέσα αναπτυσσόταν η άποψη του Ζάχερ-Μάζοχ για τον κόσμο και σε αυτό εντασσόταν και οι φετιχιστικές και μαζοχιστικές  φαντασιώσεις του συγγραφέα.